Plakat 2 short

 

V nadaljevanju je nekaj informacij o projektu z naslovom RAZVOJ NAPRAVE ZA GENERIRANJE IN OJAČANJE SIGNALOV ZA ULTRAZVOČNO SPODBUJANJE, ki smo ga v Laboratoriju za bioelektromagnetiko na Fakulteti za elektrotehniko (Univerza v Ljubljani) v sodelovanju z Medicinsko fakulteto začeli izvajati v februarju-marcu 2015. Projekt je bil prijavljen v okviru razpisa »Po kreativni poti do praktičnega znanja«, ki je obljavljen na spletni strani http://www.sklad-kadri.si/si/razpisi-in-objave/razpis/n/2-javni-razpis-za-sofinanciranje-projektov-po-kreativni-poti-do-prakticnega-znanja/.

 

PROJEKT JE ZAKLJUČEN, KLJUB TEMU PA SE RAZVOJ NAPRAVE IN NJENA UPORABA NADALJUJE. ZATO SO NOVI SODELAVCI PRI RAZVOJU NAPRAVE IN APLKACIJ VEDNO DOBRODOŠLI.


 

 

Naslov projekta:

RAZVOJ NAPRAVE ZA GENERIRANJE IN OJAČANJE SIGNALOV ZA ULTRAZVOČNO SPODBUJANJE

Pedagoški mentorji:

prof. dr. Marko Živin (Univerza v Ljubljani, Medicinska fakulteta)

asist. dr. Borut Pečar (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko)

prof. dr. Dejan Križaj (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko)

Sodelujoča gospodarska družba: Noeto doo

Delovni mentor iz gospodarstva: Jasna Kolar Križaj, uni dipl ekon.

 

Vsebina projekta:

TMS_modelElektromagnetna stimulacija možganov je klinično uporabna neinvazivna metoda učinkovanja na možganske centre v terapevtske namen. Slabost te metode je, da je na ta način težko doseči lokalizirano vzburjenje ali zavoro delovanja živčnih celic , še posebej, kadar je tarča v globljih predelih možganov. Zato se kot alternativno neinvazivno metodo predlaga uporaba ultrazvočni(UZ) pulzov, ki omogočajo bolj natančno fokusiranje energije, tudi v globljih možganskih predelih. (Na sliki desno je primer magnetne stimulacije : http://www.brainclinics.com/rtms)

 

 

 

 

 

UZprikaz

Z modernimi tehnologijami je mogoče nadomestiti naprave za generacijo in ojačenja RF signalov z eno samo merilno kartico in izdelati po meri narejeno elektronsko vezje za ojačenje signalov. Končni cilj projekta bo izdelan prototip naprave za generiranje signala visokih frekvenc (do 1,5 MHz) z ojačevalnikom, primernim za priklop ultrazvočnih pretvornikov za uporabo prvenstveno v predkliničnih biomedicinskih raziskavah. Rezultat projekta bo naprava, ki nam bo omogočila eksperimentalno preverjanje z uporabo in vitro in in vivo živalskih modelov za nevropsihiatrične bolezni, marketinška analiza trga in strateški načrt možnosti za pridobitev patenta in certifikatov za uporabo v humani medicini.

 

 

 

 

Cilji projekta

Osnovni cilj je izdelava prototipa naprave za generacijo UZ signalov in njegovo ojačenje, prvenstveno namenjena aplikacijam v biomedicini. Pri tem bo potrebno izdelati računalniško programje za generiranje signalov s pomočjo merilne kartice (predvidoma slovenskega podjetja Red Pitaya) ter programje za prikaz in analizo signala s spletno aplikacijo. Nadalje je cilj preveriti delovanje naprave s konkretnim in vitro eksperimentom, s katerim bomo opredelili funkcionalne in nevroplastične učinke UZ valovanja v tkivnih možganskih kulturah poskusne podgane. S tem bomo prikazali uporabnost primernost izdelane naprave ter s pomočjo publikacij v mednarodni literaturi opozorili potencialne uporabnike iz raziskovalnih laboratorijev na izdelano napravo. Nadalje je cilj preveriti oz. raziskati področje uporabe UZ pretvornikov v drugih znanstvenih disciplinah in industrijskih aplikacijah ter pokritost trga z ustreznimi napravami. Cilj projekta je tudi izdelati material za promocijo v obliki prospektov, spletne strani in drugo, kar bi lahko služilo marketinški akciji.

 

Seznam študentov in predvidenih del:

Spodaj je seznam študentov, ki bodo sodelovali na projektu. Potrebujemo torej tri elektrotehnike, enega računalnikarja, ekonomista ,fizika in oblikovalca  ter tri medicince.

 seznam

 

Seznam predvidenih aktivnosti:

osebe1

Več o trenutnem dogajanju na projektu Ultrazvočno spodbujanje lahko vidite na TULE, za več informacija pa nas kontaktirajte na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. .