• Lab on a chip - mikrostrukture za manipulacijo celic z električnim poljem - Lab on a chip for manipulation of cells with electric field

  • Piezorezistivni efekt -simulacija - Simulation of a piezoresistive effect

  • Naprava za merjenje bioimpedance

  • Termoelektrična simulacija inštalacijskega odklopnika - Thermoelectric simulation

Laboratorij za bioelektromagnetiko (LBM) je en od laboratorijev Fakultete za elektrotehniko na Univerzi v Ljubljani. Ustanovljen je bil leta 2003 z združitvijo Laboratorija za biomehaniko mišic in mišične oslikave in Laboratorijem za numerično elektromagnetiko. Ustanovitelj obeh laboratorijev je pokojni prof.dr. Vojko Valenčič.

Laboratorij za bioelektromagnetiko raziskuje vplive električnih, magnetnih in elektro-magnetnih pojavov na področju biomedicine in športa. V zadnjem obdobju se ukvarjamo predvsem z metodo in napravami za merjenja bioimpedance, kjer se zaradi specifike bioloških sistemov uporablja štiritočkovno merjenje impedance z ločitvijo tokovnih in napetostnih elektrod. Metodo želimo nadgraditi tako, da bo omogočala selektivno merjenje le določenih področij biološkega sistema kot npr. del telesa (npr. roke) ali del celične kulture. Razvijamo tudi napravo za merjenje bioimpedance, kjer raziskujemo dva različna pristopa: izdelavo miniaturnega baterijsko napajanega merilnika ali uporabo univerzalne merilne kartice (DAQ), kjer je v zadnjem času predvsem zanimiva uporaba kartice uspešnega slovenskega start-upa Red Pitaye.

LBM sodeluje v raziskovalni skupini Mikrostrukture in nanostrukture z Laboratorijem za mikrosenzorske strukture in elektroniko (LMSE) na področju numerične analize in uporabe mikro-elektro-mehanskih struktur (MEMS). Zanimajo nas t.i. lab-on-a-chip strukture, ki omogočajo manipulacijo in analizo snovi na mikronskih dimenzijah. 

Laboratorij za bioelektromagnetiko že vrsto let sodeluje z industrijskimi partnerji pri raziskavah in razvoju električnih naprav in sklopov. Pri tem smo v LBM specializirani za numerično reševanje in analizo elektromagnetnih pojavov, kjer uporabljamo profesionalne programe za simulacijo elektromagnetnih struktur.

Laboratorij ima svojo opremo za merjenja in načrtovanja električnih vezij in naprav, ki se uporablja tako v raziskovalne in razvojne namene kot tudi za delo študentov na študentskih projektih.

Dobrodošli !

 

Naslov:

Prof. dr. Dejan Križaj

Laboratorij za bioelektromagnetiko

Fakulteta za elektrotehniko

Univerza v Ljubljani

Tržaška 25

 

1000 Ljubljana

 

Tel: 01/4768 429 ali 01/4768 753

Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Splet: http://lbm.fe.uni-lj.si